Welke cosmetica kun je het beste vermijden en gebruiken (tijdens je zwangerschap)?
31 juli 2019 Carlijn
In YOU

Goed voor jezelf zorgen! Van top tot teen!

Je huid is het grootste orgaan van je lijf. Het meerendeel van de producten die je erop smeert kan je huid absorberen. De kans dat je slechte chemicaliën absorbeert vanuit je cosmetica en verzorgingsproducten is best groot. Zoals dag-& nachtcreme, body creme, shampoo, lippenstift, make-up, deodorant en nagellak.

Onderstaande ingrediënten kun je beter mijden als je het helemaal ideaal wilt doen. Sowieso goed om met deze rommel te stoppen, want het is op geen enkel moment goed voor jezelf. Deze blog is niet geschreven om je bang te maken. Puur om je te inspireren tot verbetering, voor jezelf. Je bent het écht waard, dat is het enige wat je zelf in hoeft te zien. One body to preach (en nu een beetje voor een je tiny baby ook). Je steunt er vaak ook de aarde mee trouwens…mocht je jezelf niet belangrijk genoeg vinden!

Ingrediënten om te vermijden

 • Parabenen (vermeld als: methyl/ethyl/butyl/isobutyl/propylparabeen/hydroxybenzoezuur/hydroxybenzoaat/ester).
  Deze imiteren oestrogenen, wat jouw eigen hormoonhuishouding kan verstoren.
 • Ftalaten (vermeld als: DBP, DEHP, DMP, DEP, dibutyl/diethylester/1,2benzeendicarboxylaat/geurstof).
  Kankerverwekkende stoffen en hormoonontregelaars die de foetale ontwikkeling kunnen verstoren. Te vinden in haarspray, wimperlijm, lotion, parfum en make-up. Kies ‘geurstofvrij’ of ‘met essentieel oliën geparfumeerd’. 
 • Haarverf. Kies als je echt niet anders wil en kan voor een plantaardige verf (yes, het bestaat). Highlighten is minder kwalijk, omdat de verf dan niet/minder snel in aanraking komt met de hoofdhuid.
 • Retinol (synthetische vitamine A van dierlijke bronnen). Geboorteafwijkingen aan gezicht, gehemelte, hart, zenuwstelsel, hazenlip.

Inspirerende cosmeticamerken vrij van chemicaliën

Ik kan me voorstellen dat je hier nogal wat pressure door voelt. Zo intens veel impact heeft het nou ook weer niet hoor. Je hebt al genoeg te onderzoeken, dus ga nu niet als een malloot alle verpakkingen vergelijken. Gelukkig worden er steeds meer merken geboren die niet werken met chemicaliën.

Hierbij wat betrouwbare én betaalbare voorbeelden, zodat je zelf niet stad en land hoeft af te zoeken:

 1. SELF
 2. Sara Rosalie
 3. Flow Cosmetics
 4. Motherlylove
 5. Earth Line
 6. Lauren B (nagellak)

NOTE: Deze opsomming is niet ontstaan vanuit een gesponsorde samenwerking, maar speciaal voor jullie uitgezocht door mijzelf….i love doing research & I love it to make you take good care of yourself.

Dus, doe dat! Je bent niet te laat en ook niet te vroeg.

Jezelf of een zwangere vrouw verwennen