Waarom sporten tijdens de zwangerschap?
30 november 2017 Carlijn
In FIT

Waarom sporten tijdens de zwangerschap?

Je bent zwanger en dus moe, misselijk en kunt wel een zwangerschapskwaaltje ontdekken waar je last van hebt. Kortom, genoeg redenen om lekker op de bank te ploffen. En nu komt natuurlijk de maar: er zijn tal van redenen te noemen waarom bewegen je zwangerschap een stuk prettiger maakt. En op een roze tapijt door de roze wolken van de zwangerschap vliegen…daar doen we alles voor, toch? Daarom geven we hieronder tien redenen waarom je toch je verstandige zelf en je sportpak moet gaan opzoeken. En onthoudt: wees trots en blij op alles wat je doet aan beweging…dan komt een volgende sportsessie vanzelf ;)!

10 redenen (veel hè?) om te sporten tijdens de zwangerschap:

1. Je krijgt meer energie en minder stress.

Wanneer je beweegt, krijgen de rode bloedcellen in lichaam meer zuurstof. Dit zet je organen tot werking en daarmee krijg je energie. (ook erg goed voor je stoelgang, mocht je daar problemen mee krijgen). Je voelt je letterlijk fitter gedurende de dag. Belangrijk in dit alles, is focus op buikademhaling in plaats van ademhaling via de borst. Ademhaling via de buik geeft rust, want is minder oppervlakkig. Lees meer over buik- versus borstademhaling.

2. Je wordt er blij van!

Ja echt. Zelfs als je sporten haat of als het regent :). Tijdens het sporten komt namelijk het gelukshormoon endorfine vrij. Dit stofje geeft een signaal aan je hersenen af, dat je letterlijk blij maakt. Daar hoef je geen complimentje voor te krijgen.

3. Sneller back in shape na de de bevalling.

Omdat je lijf getraind is, herstelt je lichaam sneller na de bevalling en kom je dus sneller terug op je gewicht, kracht en flexibiliteit van voor de zwangerschap.

 4. Minder kans op zwangerschapsdiabetes

Regelmatig bewegen tijdens de zwangerschap zorgt voor een betere stofwisseling, waarmee de kans op zwangerschapsdiabetes verkleint. Krijg je er toch mee te maken? Dan is de kans kleiner dat je insuline hoeft te gebruiken wanneer je blijft sporten.

 5. Je kunt zwaaien naar zwangerschapsvermoeidheid

Omdat de bloedcirculatie verbetert, krijg je meer energie en ben je daarmee automatisch minder vermoeid. Echter, als je te intensief traint, geeft je lijf dat aan en word je juist moe. Let er wederom op dat je door je buik adem haalt tijdens het sporten, dan houd je het langer uit en wordt je minder snel moe.

 6. Minder last van zwangerschapsmisselijkheid

Door de betere bloedcirculatie tijdens beweging, heb je naast verminderde kans op zwangerschapsvermoeidheid ook minder last van zwangerschapsmisselijkheid. Het is het dus echt waard. Mocht je teveel de irritante maatschappelijke druk voelen om super strak te blijven tijdens de zwangerschap (waarin je best mag uitdijen!!)…je hebt hier een hele mooie andere reden om af en toe te bewegen: je eigen welzijn. Zonder misselijkheid is de dag zoveel beter. Maar alsnog…doe vooral waar je zelf zin in hebt en voel je niet verplicht. Verplichting sucks. 

 7. Minder kans op rug- en bekkenklachten

Door je spieren te trainen tijdens de zwangerschap, verbetert je houding en versterken de lage rug- en bekkenspieren. Sterke bekkenspieren werkt weer preventief op urine- incontinentie. Uiteraard is hierbij van belang dat je bewust blijft van de juiste uitvoering van de oefeningen en goed luistert naar je lichaam. Raak je oververhit, in ademnood, krijg je pijntjes, harde buiken of raak je fysiek vermoeid en ga je gapen?

* Stop je workout, of;
* Doe rustiger aan door de intensiteit van je cardiotraining te verlagen of minder zware gewichten te pakken.

Vind je het lastig om pijntjes te traceren? Ontstaat de pijn vaak pas na het sporten? Probeer dan tijdens het sporten af en toe pauzes te nemen. Je lijf uit dan sneller plaatselijke vermoeidheid of pijntjes, waarop je kunt anticiperen. Doorgaan tot je klaar bent met je training is het meest verleidelijk (want het geeft zoveel meer voldoening om het af te maken), maar wel het minst verstandige om te doen. Vaak leidt dit namelijk tot langere termijn blessures of pijnen. En mind our words…daar zit je al helemaal niet op te wachten tijdens je zwangerschap.

8. Betere gewichtscontrole

Dan toch even dat gewicht. Dat sporten je ingenomen kilocalorieën opsnoept, dat wisten we al. Zo ook tijdens de zwangerschap. Maar je moet niet gaan sporten om te voorkomen dat je aankomt tijdens die mooie negen maanden. Die kilo’s krijg je er sowieso gratis bij namelijk. Don’t fight it…zonde van je positieve energie. Bovendien: je raakt ze wel weer kwijt. Het feit dat je deze blog leest geeft al aan dat je motivatie hebt om in vorm te blijven of te komen. Nu nog even doen. Of straks, na de bevalling…aan jou de keuze.

 9. Kuitkrampen: doei!

Door een betere doorbloeding krijgen je spieren meer zuurstof en daarmee verklein je de kans op kuitkrampen. Mocht je toch last krijgen: flex dan je voet direct door je hiel van je af te duwen en je tenen richting je scheen te trekken. Niet doen: je voet strekkenwant dan verergert het juist. 

 10. Het meest charmante als laatste…maar zeker niet de minste reden: Verminderde kans op obstipatie

Darmproblemen (lees:  poepproblemen), komen vast een kijkje nemen tijdens de zwangerschap. Voldoende dagelijkse beweging maakt je bezoek aan de wc een stuk “vloeiender”. Alleen een wandelingetje na de grotere maaltijden zullen al helpen. Je rode bloedcellen krijgen namelijk meer zuurstof -zoals bij punt 1 besproken- , waardoor je organen harder gaan werken en daarmee opstoppingen uit de weg ruimen.

Dus hatseee, van de bank af en aan de wandel of bestel een box passend bij jouw zwangerschapsfase en ontvang work-outs die je thuis kan doen.

Per zwangerschapsmaand stelde de Noorse Gøril Skarlund (bekkentherapeut en zwangerschapsfysiotherapeut) adviezen voor In The Pudding Club samen. Het bovenstaande is gebaseerd op deze adviezen. Ook vind je in iedere zwangerschapsbox duidelijke workouts om de juiste spiergroepen te blijven trainen. Afgestemd op jouw zwangerschapsfase. Ben je niet echt een sportfanaat? Geen probleem, daar is rekening mee gehouden. Er zijn zowel workouts voor de “beginnende sporter” als de “frequente sporter”. Je komt de workouts tegen in al onze zwangerschapsboxen onder het icoon FIT.