Waarom gezond eten tijdens de zwangerschap?

Waarom gezond eten tijdens de zwangerschap?
17 november 2017 Carlijn
In NUTRI

Waarom gezond eten tijdens de zwangerschap?

Je bent net zwanger en krijgt allerlei nieuwe informatie naar je oren. Onder andere over voeding. Bij In The Pudding Club vinden we het belangrijk om jou op een positieve manier te ondersteunen in je voedingskeuze tijdens jouw negen maanden zwangerschap. Je weet tenslotte al wat je allemaal beter kan laten staan, of komt daar gaandeweg wel achter.

Wij focussen ons daarom niet op wat je niet mag, maar juist op welke voedingsstoffen je goed kan gebruiken per trimester. Want, bewust zijn van hetgeen je eet in de verschillende fases van je zwangerschap is cruciaal voor jou en je baby in de buik. Waarom is het belangrijk om gezond te eten tijdens de zwangerschap? Het is eigenlijk best simpel uit te leggen:

Gezond eten is goed voor je baby

Goede voeding helpt om je kindje zo goed mogelijk te laten groeien en ontwikkelen. Van brein tot motoriek. Heel functioneel: Wat jij aan voeding en dranken binnenkrijgt, gaat via je bloedbanen naar de placenta. Je kindje haalt weer voedingsstoffen uit de placenta. Hoe gezonder jij je placenta maakt met wat je eet, hoe gezonder je kindje.

Gezond eten is goed voor jou

Door de zwangerschap vraagt je lijf meer inspanning. Je bent vermoeider. Op zulke momenten is het makkelijker en erg verleidelijk om naar ongezonde dingen te grijpen. Dit gaat dan wel ten koste van hoe fit, actief en scherp je je voelt. Een leuk weetje om mee te beginnen: tijdens de zwangerschap werkt je spijsvertering efficiënter dan normaal. Je lichaam haalt meer uit je voeding. Wat je eet, is dus wel degelijk belangrijk. Goed voor jullie allebei zorgen dus! En af en toe wat “slechts” waar je gelukkig van wordt, moet ook kunnen hè. If mama ain’t happy, nobody is happy ;)!

Even tussen neus en lippen door over al het verboden zwangerschapsvoedsel

Sommige zwangere vrouwen durven niets meer te eten als ze zwanger zijn, in het kader van beter safe than sorry. Knap en hartstikke goed, maar aan hen de volgende tip mocht je ervan in de war raken of stress van krijgen: ben niet té panisch te doen over eten. Dat maakt het leven niet leuker. Eet liever af en toe iets wat  “verboden” zou zijn (bijvoorbeeld: dat rauwe hammetje, gebakken schaaldieren, ongewassen groenten of buffelmozzarella) dan dat je jezelf alles onthoudt en geen variatie meer in je voeding hebt. Af en toe over de voedings-scheef gaan kan best, zolang je het niet te vaak doet. Ontdek je achteraf dat je een bepaald ingrediënt hebt gegeten dat op de zwangerschap voedingsvermijdlijst staat? Voel je niet schuldig en bedenk vooral dat je er even van hebt genoten.
Twijfel je over of je iets wel of niet mag eten? De meeste ingrediënten kun je prima eten zodra ze verhit en niet rauw meer zijn. Misschien een handig ezelsbruggetje.

Iedereen moet zelf kiezen wat zijn of haar waarden zijn met betrekking tot voeding tijdens de zwangerschap trouwens. De ene houdt zich aan alle regels. De ander heeft lak aan alle wetenschappelijke onderzoeken. Ieder zo haar ding. Veroordeel elkaar er niet om. Als het iemands  bewuste keuze is, zit zij echt niet te wachten op commentaar. Je krijgt al genoeg op je bord tijdens de zwangerschap.