Voedingstip: eet met de ‘zoete smaak’ tijdens de zwangerschap
31 juli 2019 Carlijn

Ga voor de ‘zoete smaak’ tijdens de zwangerschap

Vanuit de Ayurveda zijn er een aantal basis beginselen over hoe je het beste kunt zorgen voor jezelf tijdens de zwangerschap. Een algemeen advies is om tijdens de zwangerschap voeding tot je te nemen met de zoete smaak.

YEHESSS…MAAR HO WACHT: dit betekent niet dat je alle geraffineerde suikers uit de schappen kunt trekken. We hebben het over de van nature zoete smaak die wordt aangetroffen in ingrediënten.

Hieronder meer over voeding met de zoete smaak en ingrediënten die je kunt eten of drinken.

Wat is voeding met de ‘zoete smaak’?
Binnen de Ayurveda is de zoete smaak verkoelende, zwaar en ontstekingsremmend. Het heeft de kracht om te aarden, te voeden, kracht op te bouwen en bevredigend te zijn. Dat betekent energie en een goede basis voor je kindje om zich te ontwikkelen in je buik.

Voorbeelden van voeding met de ‘zoete smaak’
De van nature zoete smaak zit in heel veel van onze voeding. Niets kunnen eten tijdens de zwangerschap? No woman…there are plenty of options!! How to make it sweet:

   • Granen
    Heeeeeel veel, -zelfs de meeste- granen bevatten de zoete smaak. Hierbij een lijstje van granen waar je op los kunt gaan: rijst (basmati en witte) amaranth, boekweit, couscous, quinoa, spelt en tarwe pasta.
   • Melk
    Warm het bijvoorbeeld op met rijstpudding voor een optimale ontwikkeling van de hersenen (!) of drink amandelmelk of havermelk…warm het allerbest en een feestje met een fijngesneden dadel.
   • boter / ghee
    Gewoon lekker roomboter! Je kunt het beste je eten verhitten/bereiden in ghee. Dat heeft een verkoelende werking, wat goed is voor rust en opbouw in het lijf. Verder zijn olijfolie en zonnebloemolie zoet en verkoelend en kun je in salades gebruiken (niet warm).
   • Verse groenten
    Bieten, aardperen, zoete aardappel, pompoen, courgette, kiemen, maïs en okra zijn mooie voorbeelden van groenten met de zoete smaak.
   • Bonen en peulvruchten
    Adukibonen, Dal/Dahl (gespleten peulvruchten), Kikkererwten, spliterwten, Kidneybonen, Mungbonen, witte bonen.
    Welke ietsje minder mooi effect hebben: linzen en zwarte bonen. Deze zijn zwaar te verteren.
   • Fruit & gedroogd fruit
    Dadels, blauwe druiven, cantaloupe meloen, peer, pruimen, rozijnen. Verse vruchtensap (home made).
   • Noten
    Amandelen, hazel, kokos (ook kokoswater is goed).
   • Honing

Over Ayurveda:
Ayurveda is de oudste gezondheidsleer ter wereld en gelooft in de juiste voeding, aangepast op de individuele constitutie. Ieder mens heeft een verschillende natuurlijke constitutie, ofwel Dosha (stofwisselingstype), en daar dient het voedingspatroon op afgestemd te worden.

De Ayurvedische geschriften besteden veel aandacht aan de zorg van de vrouw en de foetus tijdens de zwangerschap. Zo heeft Ayurveda iedere voedingstips die bijdragen aan de ontwikkeling van je kindje in de desbetreffende maand en je eigen energie en kracht.