Wat te eten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap?
8 december 2017 Carlijn
In NUTRI

Eerste Trimester: eten dat goed is!

Je bent net zwanger en hebt vooral te horen gekregen wat je beter niet kan eten, maar bent ondertussen razend benieuwd naar welke voedingsstoffen je nodig hebt om de eerste 13 weken gezond en fit door te komen.

In het eerste trimester worden de ledematen en hersentjes van de foetus aangemaakt. De hersenen krijgen altijd de meeste aandacht en daarna de andere organen. Dat betekent dat wanneer voeding (maar ook emotie) ongunstig is, dit invloed heeft op de ontwikkeling. Er zijn dan letterlijk tekorten in het lijf, waardoor alle energie naar de hersenen zal gaan en er minder aandacht is voor de rest van de organen. Bewust met voeding omgaan is dan ook een grote tip.

Aan de onderstaande 7 voedingsstoffen raden wij aan om extra aandacht te besteden in het eerste trimester van je zwangerschap, naast de normale aanbevolen voedingsstoffen die je nodig hebt.

 1. Vitamine A (Max 3000 microgram per dag!)
  Deze vitamine is over het algemeen goed voor de ontwikkeling en groei van de ogen, huid en haar. Tevens is het verantwoordelijk voor een gezond weefsel en gezond slijmvlies in jouw baarmoeder en vagina. In welke producten zit vitamine A? Vette vis (max. 2x per week), oranje groenten (wortel, pompoen) en fruit (mandarijn, mango), overige groenten als spinazie, paprika, spitskool, maïs, bloemkool en zoete aardappel en vetten als kokosolie en olie van zonnebloempitten.
  Teveel vitamine A is echter niet goed voor de ongeboren baby. Bovenstaande producten bevatten echter zo weinig vitamine A dat je moeilijk aan het maximum van 3000 microgram per dag komt. In leverpaté (smeerworst) zit bijvoorbeeld ook heel veel vitamine A. Hier kan je prima een boterham per dag van eten, maar skip dan wel dat vette visje op die dagen om te voorkomen dat je teveel vitamine A binnenkrijgt.
 2. Vitamine B11 (foliumzuur)
  Foliumzuur heb je nodig voor de aanmaak van bloedcellen en ijzer. Ook is de vitamine ter preventie dat je kindje met een open ruggetje of waterhoofdje wordt geboren. Een leuk weetje is dat het menselijk lichaam maar voor twee tot drie maanden foliumzuur kan aanleggen. Belangrijk dus om continue deze vitamine aan te leggen voor- tijdens-, maar ook na de zwangerschap wanneer je wellicht borstvoeding geeft.
  In welke producten zit vitamine B11?
  Groene groenten (broccoli, spinazie, asperges, erwten), rode bieten, volkoren producten en tarwekiemen, bonen (kidney en zwarte) en sinaasappel.
 3. Vitamine B12
  Helpt bij de ontwikkeling en instandhouding van het zenuwstelsel. Is tevens nodig voor het verteren van voeding, het omzetten van voeding naar energie voor je spieren en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 spreek je van bloedarmoede, wat tot lusteloosheid, vermoeidheid en een kort lontje kan leiden.
  In welke producten zit vitamine B12?
  Rund, kip, kalkoen, lam en makreel.
 4. Vitamine D
  Bevordert de opname van calcium en fosfor dat onder andere nodig is voor sterke tanden en botten. Vitamine D wordt voornamelijk door ons lichaam aangemaakt door de opname van zonlicht door de huid. Aangezien velen van ons voornamelijk de dag doorbrengen achter het bureau, heeft de Nederlander al snel een tekort aan vitamine D.  Niets mis mee om daar wat aan te doen tijdens de zwangerschap!
  In welke voedingsproducten is dan toch de hoogste concentratie vitamine D te vinden?
  Frambozen, papaja, rozenbottel en vette vis.|
 5. Selenium
  Wat is dat?! Selenium verkleint de kant op vroeggeboortes en geboorteafwijkingen.
  In welke producten zit selenium?
  Noten, zaden en pitten, eieren en kip.
 6. Omega 3 en omega 9
  Dit zijn essentiële onverzadigde vetten die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Ze zorgen ervoor dat de huid en bloedvaten in goede conditie blijven en je hormoonhuishouden in balans blijft. Erg belangrijk tijdens de zwangerschap!
  In welke producten zit omega 3?
  Lijnzaad, hennepzaad(olie), walnoten(olie) en vette vis.
  In welke producten zit omega 9?
  Olijfolie, avocado, pinda’s, sesamzaadolie.
  Iedere zwangerschap is anders, maar is een kans dat je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Als deze extreem is houd je waarschijnlijk zo weinig binnen dat je nul behoefte hebt aan bovenstaande informatie en voedingstips. Prima. Luister naar je lijf en eet wat je op de been houdt! Als je lichaam bijvoorbeeld iets vets nodig heeft, neem dat dan ook. Probeer dan wel zo veel mogelijk voor de gezondere vetten te kiezen zoals noten en avocado. En onthoud: ochtendmisselijkheid kan verergeren door “slecht” te eten. Denk aan vette snacks, koffie en suiker.