Aanschaf van de babyuitzet: 4 Tips om in je achterhoofd te houden

Aanschaf van de babyuitzet: 4 Tips om in je achterhoofd te houden
20 januari 2018 Carlijn

Vier tips om bewust met je portemonnee om te gaan tijdens de aanschaf van de babyuitzet

Je bent zwanger en daarmee wordt het gat in je hand (of die van je partner) een tikkie groter. Het gebeurt vrijwel iedereen. Alles is gewoon lief, adorable en schattig of lijkt je enorm praktisch om te hebben zodra je kind er is. Dus hup, je portemonnee gaat open en er wordt gekocht, gekocht, gekocht. Het feit dat je aan het einde van de zwangerschap gebonden bent aan webshops omdat je minder mobiel bent, maakt het zeker niet makkelijker. Dan is kopen, kopen, kopen zo gedaan en voelt het als het spelen van een spelletje monopolie. Zonder de kans op winst alleen. Ofwel, je kan bij de aanschaf van de baby-uitzet het studiegeld van je kind er al bijna doorheen jassen. Leuk? JA. Nodig? Vaak niet. Maar hoe weet je nou wanneer je te ver gaat met spenden? Of een nog betere vraag: wat is goed om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van al die spullen?

 1. Alles wat in Nederland te koop is aan babyproducten is goedgekeurd.
  Het ene merk is wat luxer of van betere, dan wel van meer duurzame materialen gemaakt dan de andere. Je kunt je dus laten verleiden en het allerduurste kopen, omdat dit “het beste” zou zijn. Geeft vast een goed gevoel, want je wil je kind tenslotte het beste geven, maar is niet altijd het slimste dan wel nodig. Als je voor de goedkoopste versie gaat, is er niets om je voor te schamen ten opzichte van je kind. En al helemaal niet ten opzichte van anderen trouwens, of erger nog: de verkoper. Die goedkoopste versie ligt namelijk niet voor niets in de winkel: het volstaat en is goed. Niks mee aan de hand. Go for you als je je ruggengraat kan behouden wanneer je in de babywinkel staat. Het is zo verleidelijk om los te gaan, maar is eigenlijk niet echt nodig! Als je dat wel vindt, laat dit dan niet aan je zuinige partner lezen want die gaat dit tegen je gebruiken ;).
 2. Tweedehands spullen bestaan ook. Én zijn vaak net zo goed.
  Je kunt helemaal zelf kiezen hoeveel je aan de babyuitzet uitgeeft. Daar heeft niemand iets over te vertellen…of je nu helemaal over de top gaat en álles nieuw koopt of een minimalisme-principe hanteert en er een sport van maakt om alles zo goedkoop maar goed en leuk mogelijk in huis te halen. In het geval van het laatste kun je de meeste dingen kun je ook heel goed tweedehands krijgen via familie, vrienden, social media en Marktplaats. Bij Maxicosi’s en kinderwagens is het goed om te checken en te vragen of er ongelukjes zijn gebeurd die wellicht niet op het blote oog zichtbaar zijn.
 3. Geef geld uit ten behoeve van je eigen comfort.
  Of dat nu 20 swaddledoeken zijn zodat je altijd een schone bij de hand hebt of die mega dure kinderwagen waarmee je makkelijk kan hardlopen in het park om je liefde voor sporten te beantwoorden.
  Jij wordt moeder, hij wordt vader. Ofwel een fantastische verandering in jullie leven, en een grote ook. Je moet jezelf dus pamperen met zoveel mogelijk comfort. Hoe krijg je dat voor elkaar? Denk na over wat jouw waarden zijn in het leven en leg dat naast je baby-uitzet lijstje voordat je het aan gaat schaffen. Wat vind je belangrijk om nog goed te kunnen doen ook als je een kindje hebt? Is dat bijvoorbeeld sporten of zo vaak mogelijk naar buiten gaan? Zorg dan dat je een sportschool kiest met kinderopvang. Of koop die duurdere kinderwagen waarmee je kunt hardlopen of lange afstanden over het strand kunt wandelen. Houd je juist vooral van op terrassen zitten en met je vriendinnen de stad in gaan, maar houdt de reis en betreden van cafe’s of restaurants met kinderwagen je tegen? Kies dan voor die duurdere draagzak die ook ondersteuning biedt aan je eigen rug. Een goedkopere kinderwagen volstaat dan ook. Is wassen niet je hobby (van wie wel, maar goed)? Koop dan van al het textiel net iets meer dan het broodnodige. Scheelt weer 2 wasjes in de week. Hoe dan ook…gun jezelf dat wat je nodig hebt om de moeder of vader te zijn die je wil zijn. Dat dit ten koste gaat van andere spullen voor je baby is niet erg. Je kunt de beste ouder zijn als je ook voor jezelf zorgt. En zoals we hierboven al schreven, alles wat te koop is in Nederland is goed.
 4. Blijf nadenken (juist als die verkoper lekker bezig is en jij zelf helemaal in de koop-mood zit): ‘Hebben we dat écht nodig?’, ‘Hebben we dat nu al nodig of kunnen we dat ook later aanschaffen?’ (als je kindje er is, kun je beter inzien of een product nu juist fijn is om te hebben of dat je er zelf een creatieve oplossing voor kan bedenken), en dus last but not least ‘Willen we daar echt de duurste versie van hebben (gezien de periode dat we het gaan gebruiken)?’. De luierprullenbak is een typisch voorbeeld van een product dat veel ouders een verspilde uitgave vinden. Als je een balkon of tuin hebt waar je de luiers in een bak kunt gooien is dat net zo prima. Het hebben van vieze luiers in een bak op de babykamer geeft velen überhaupt geen ‘yes’ gevoel…ook al is het mooie van zo’n prullenbak dat je de volle luiers (als het goed is) niet meer ruikt. Voor degenen zonder tuin of balkon met prullenbak is het wel een aanrader.

 

Eventueel ook een interessant artikel: Hoeveel kost een zwangerschap en de babyuitzet?