Stop de verstopping!
21 december 2018 Carlijn

Stop de verstopping!

Vanaf het tweede trimester van de zwangerschap is de kans groot dat je last krijgt van verstopping van de darmen, ofwel obstipatie. Naar de wc gaan is dan minder prettig, want het duurt wat langer of het lukt niet helemaal. De hele dag rondlopen met last van je darmen is geen pretje en kan je humeur en dag behoorlijk beïnvloeden. Waar komt die verstopping vandaan?

De invloed van hormonen op verstopping

Een slechtere stoelgang komt niet door de foetus. Of in ieder geval niet direct. Het zijn gewoon die hormonen weer. Verstopping van de darmen wordt namelijk veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de spieren van je ingewanden trager werken, waardoor er verstopping ontstaat. Alles leuk en aardig om te weten, maar je wil natuurlijk dat het overgaat. Wat kun je ertegen doen?

Probeer deze tips om verstopping te voorkomen:

 • Drink meer water
  Water en de rest komt later, zeggen ze weleens. Nou, dat is in dit geval ook zo. Drink minimaal 8 grote glazen water per dag. En het werkt fantastisch als je een half uur voordat je een maaltijd nuttigt een glas water neemt.
 • Eet vezelrijke groente en meer fruit
  Frambozen, pruimen, avocado, spruitjes en artisjok zijn een greep uit groenten en fruit met super veel vezels, voor als je op zoek bent naar the best of the best.
 • Peulvruchten zijn vezelbommetjes en ideaal bij verstopping
  Linzen, spliterwten, kikkererwten en kidneybonen zijn de beste voorbeelden.
 • Chiazaad, amandelen en haver (rauwe) zijn producten die je erg kunnen helpen!!
  Allen bezitten super veel vezels.
 • Neem probiotica of een glaasje zuurkoolsap per dag
  Koolzuursap? Het bestaat echt en moet niet verward worden met koolzuurgas (maakt obstipatie alleen maar erger). Koolzuursap is de melkzuurvergisting van groenten. Klinkt moeilijk en misschien niet zo aantrekkelijk, maar de sap bevordert de celstof-uitwisseling en de afscheiding van afvalstoffen. Alles voor de goede stoelgang tijdens de zwangerschap toch? Het is te koop bij Ekoplaza en de meeste biologische winkels.
  Probiotica is het tegenovergestelde van antibiotica. Het bestaat uit goede bacteriën en is er niet om schadelijke bacteriën te doden maar de goede bacteriën te vermenigvuldigen. Het bevordert een goede darmflora. Zeker een aanrader. Ook om straks in te nemen tijdens de borstvoeding als je dat gaat geven (want ook goed voor de ontwikkeling van de darmflora van je kleintje). Probiotica zit ook in koolzuursap.
 • Ook de juiste oliën zijn van belang bij verstopping, zoals lijnzaadolie
  Niet in bakken of braden, dus koud gebruiken over salades bijvoorbeeld.
 • Pure chocola
  Er staat zelfs iets lekkers in dit lijstje!! Chocola bevat heel veel voedingsstoffen. Helaas niet alle chocola. Kies er een met 70% tot 95% cacao en je hebt je antioxidanten en vezels binnen (maar liefst 10.9 gram per 100 gram t.o.v. avocado waar 6.7 gram vezels per 100 gram zit). Genieten met choco dus, op het moment van eten als tijdens de stoelgang ;).

Een allerlaatste tip is om te wandelen na iedere maaltijd. Dus ga na de lunch niet direct weer achter je computer zitten, maar ga naar buiten of doe bijvoorbeeld de afwas in plaats van dat je de borden in de afwasmachine zet.

Sterkte met dat rotgevoel en ik hoop dat het snel over gaat met bovenstaande tips!