Sporten na een keizersnede: wat en wanneer?
12 april 2019 Carlijn

Sporten na een keizersnede: wat en wanneer?

Een keizersnede is een behoorlijke ingreep en ontzettend intensief voor je lijf. Het heeft over het algemeen meteen na de ingreep meer impact op het bewegen dan een natuurlijke bevalling. Hoe maak je je lijf weer sterker en wanneer begin je daar weer mee?

De eerste dagen na de keizersnede

Neem de eerste dagen veel rust en onthoud dat korte periodes uit bed zijn, beter zijn dan één lange periode op de been. Je hebt de rust gewoon echt nodig. Nu stoer doen levert je op de lange termijn niet veel op.

Bekkenbodem oefeningen kan je meteen doen na een keizersnede. Deze oefeningen stimuleren de doorbloeding en dat bespoedigt het herstel. Ga geen dingen forceren. Je voelt zelf dondersgoed aan of iets te zwaar of pijnlijk is. Vertrouw op de signalen van je lichaam.

12 weken na de keizersnede

Meestal kan je 12 weken weer rustig opbouwen met sport en zwaardere activiteiten. Zet je als doel om 20-30 min actief bezig te zijn in het begin en breidt dit uit. Dit kunnen verschillende activiteiten zijn zoals wandelen, fietsen traplopen, lopend boodschappen doen. Overleg altijd met je medische specialist over wanneer te beginnen met wandelen, hardlopen, oefeningen of andere gerichte sportactiviteiten!

Buikspieren na een keizersnede

De eerste 6 weken na de bevalling kun je de buikspieren beter niet belasten. Daarna mag je je activiteiten en oefeningen stap voor stap uitbreiden. Er zijn een aantal oefeningen waar je al snel mee mag beginnen. Niet vergeten: beweeg binnen de pijngrens. Begin met een goede opbouw van stabiliserende oefeningen voor je buik, voordat je kracht-oefeningen doet voor de rechte buikspieren. Voor het beste trainingsadvies is aan te raden om een afspraak te maken met een deskundige op dit gebied gebied. Zorg dan dat je een beoordeling van je diastase krijgt (de afstand tussen je rechte buikspieren), voordat je aan de slag gaat met rechte buikspieroefeningen.

Let op! Doe geen oefeningen waarbij je je hoofd en romp, of beide benen, tegelijkertijd moet optillen. Alsjeblieft dankjewel!