Omega 3 is goed voor meer dan 3 dingen
16 januari 2019 Carlijn

(Aanstaande) moeders, neem omega 3!

Omega 3 vetzuren innemen is super belangrijk tijdens de zwangerschap. Dat het naast foliumzuur niet standaard voorgeschreven wordt is eigenlijk te gek voor woorden. Tijd om er een blog aan te wijden dus. Ten goede van onze eigen gezondheid en die van onze baby’s (in de buik) op lange termijn.

Weet: met meer omega 3 bedoelen we niet het frequenter eten van vette vis, maar om een omega 3 supplement. Meer hierover vind je onder het kopje ‘het juiste omega 3 supplement kiezen’.

Wat is Omega 3 precies?

Omega 3 zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. De mens kan dit belangrijke stofje niet zelf aanmaken en moet het dus uit voeding halen. Dat betekent alleen nog niet dt we aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 komen door 2x vette vis eten, en/of andere plantaardige omega 3 rijke voedingsmiddelen, in de week. Gevolg is dat vrijwel iedereen in Europa en Amerika een tekort aan omega 3 vetzuren heeft (in Japan zijn de statistieken bijvoorbeeld net even anders dankzij hun ultra omega 3 rijke eetpatroon met veel zeewier en verse vis). En dat terwijl we het net zo hard nodig hebben als vitaminen en mineralen om goed te kunnen functioneren.

De drie vetzuren in omega 3: eicosapentaeenzuur (EPA), alfalinoleenzuur (ALA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ok. En nu haha? Een overzichtje om duidelijk te maken wat iedere vetzuur met ons lijf doet:

EPA: ondersteunt het hart, immuunsysteem en ontstekingsreacties.
ALA: reguleert de bloeddruk, zenuwgeleiding, bloedstolling en ontstekingsreactie.
DHA: speelt een rol bij de vorming van de hersenen, ogen en het centrale zenuwstelsel. 

Omega 6 en 3 ratio;
De laatste jaren wordt er steeds vaker gesproken over de omega 6 en 3 balans of ratio als het gaat om gezond zijn en gezond blijven.
Door ons voedingspatroon krijgen we meer omega 6 oftewel plantenolieën binnen in verhouding tot omega 3, de visvetten. Bij omega 3 kun je denken aan de bekende keukenolieën, ook wel gebruikt door de voedingsindustrie in producten als koeken en crackers. Deze disbalans zorgt volgens wetenschappers voor een stille ontstekingsfase in je lichaam. Een goede verhouding tussen deze vetzuren bevordert een goede gezondheid en verminderd risico op verschillende chronische ziekten (7).

Waarom heb je Omega 3 extra nodig tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is de kans op een tekort aan omega 3 nog groter. Dit, omdat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor het ontwikkelen van de baby naar de foetus gaan (1). Zelf hou je dus weinig over, met gevolgen van dien (zie het lijstje hieronder). Gezien de kans op een algemeen tekort, krijgt de baby er ook te weinig van binnen…terwijl deze er zeker ook voldoende van nodig heeft!

Omega 3 is goed voor meer dan 3 dingen (voor jezelf én je baby)

Waarom zou je omega 3 moeten nemen? Er zijn meer dan 3 redenen voor:

 1. Het helpt de zwangerschapsdementie binnen de perken te houden 
  Aan vergeetachtigheid kunnen we helaas niet ontsnappen, maar we kunnen het zeker niet te hoog op laten lopen. De hersenen bestaan voor 80% (!!) uit omega 3 vetzuren. Als je dit weet en bedenkt dat ieder mens al snel een tekort heeft, kun je al snel het rekensommetje maken dat je tijdens je zwangerschap extra je best moet doen om dit binnen te krijgen. Alle benodigde voedingsstoffen gaan naar je baby, waardoor jij sneller een tekort hebt, met vergeetachtigheid van dien. Je sleutels weer in de deur laten zitten? Tijd voor omega 3 dus ;). 
 2. Het verkleint de kans op vroeggeboorte
  Inname van omega 3 blijkt de duur van de zwangerschap te verlengen waarmee de kans op een prematuur baby kleiner wordt (1).
 3. Het helpt bij behandeling van een hoge bloeddruk en hypertensie
  Omega 3 blijkt de bloeddruk en hypertensie te verlagen bij personen die hier last van hebben. Bij “gezonde” personen was geen significant effect zichtbaar, waaruit blijkt dat omega 3 geen schadelijke gevolgen brengt voor het lichaamsweefsel in deze situatie en dus gewoon genomen kan worden zonder schadelijke gevolgen (2).
 4. De kans op postnatale depressie bij de vrouw is minder groot
  Omega 3 vetzuren blijken een anti-depressiva werkende functie te hebben door serotonine aan te maken (3), wat weer invloed heeft op ons geluk-gevoel. Omega 3 maakt ons dus blijer! Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat het ook baat heeft bij vrouwen die voor de zwangerschap depressies hebben ervaren. 
 5. Het vermindert de kans op het ontwikkelen van astma en allergieën door je kindje met 50%
  Kinderen van vrouwen die omega 3 innemen tijdens de zwangerschap hebben 50% minder kans op het ontwikkelen van astma en allergieën. Dit komt omdat omega 3 het ontstaan van ontstekingen voorkomt (4). 
 6. Zodat je baby een super slim mensje wordt ;).
  Omega 3 zorgt namelijk voor een betere ontwikkeling van de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat de brein-ontwikkeling een groeispurt maakt wanneer de moeder in het laatste trimester en tijdens de borstvoeding omega 3 supplementen neemt en de mentale scores van deze kinderen was significant beter op een leeftijd van 4 dan moeders die geen omega 3 supplement tot zich namen (5). Omega 3 betekent dus een slimmer kind ;).
 7. Het blijkt ook een positieve impact te hebben op de emotionele ontwikkeling van het kind

Ook na de bevalling is omega 3 essentieel voor moeder en baby

Na de bevalling is het belangrijk om je eigen omega 3 voorraad weer op peil te brengen, want veel is naar je baby gegaan tijdens de zwangerschap. Bovendien heeft je kindje het ook dan nodig voor de hersenontwikkeling, ontwikkeling van het zenuwsysteem en het immuunsysteem (1). Dus als je borstvoeding geeft, vergeet je omega 3 dan ook zeker niet.

Last van Brainfog (het woord zegt het al een beetje maar verwijst naar warrigheid, gebrek aan helderheid)? Dan is het belangrijk om de goede vetten tot je te nemen. Omega 3 is ontstekingsremmend en een goede omega 6:3 balans zorgt een optimaler weefselherstel. Zeker niet overbodig na een bevalling.

So mama…go on omega 3! Er zijn echter verschillen tussen de bestaande omega-3 supplementen dus het behoeft wat extra aandacht in het maken van een keuze voor het juiste supplement. 

Het juiste omega 3 supplement kiezen

Het is belangrijk dat je er tijdens de zwangerschap voldoende van binnenkrijgt. Het eten van teveel vis (meer dan 2x per week) wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap. Dat komt omdat veel vis vervuild is met PCB-stoffen, wat schadelijk kan zijn. Deze schadelijke stoffen verzamelen zich sneller in vis-vlees dan visolie(1, 6). Ga dus voor visolie!
De ene visolie is de andere alleen niet. Een aanrader is pure, geraffineerde visolie met een kleine kans op PCB’s en pesticiden. Laat de viscapsules bij de drogist achterwege. Die geven je bovendien een vieze vis nasmaak, wat een teken is van slechte kwaliteit en ineffectiviteit = geen tot weinig opname door je lichaamscellen en grotere kans dat het niet-geraffineerd is. 

Een voorbeeld
Een aanrader is de omega 3 olie van Zinzino, na wat onderzoek en vergelijking gedaan te hebben. Zinzino oil is afkomstig uit Ijsland en een hoogkwalitatieve visolie gemaakt van omega 3 in combinatie met olijfolie. In olijfolie van de eerste pers, zit het stofje polyphenole. Polyfenolen zijn krachtig anti-oxiderend met talrijke positieve effecten. Ze beschermen en stabiliseren de zeer gevoelige omega 3 in de fles én nog belangrijker…in je lichaam, zodat de werking optimaal is als het door je systeem gaat. Ook geeft het een betere opname in de dunne darm.
In Zinzino oil zit tevens vitaminen D waar de meeste een tekort aan hebben en die je goed kunt gebruiken als je zwanger of bevallen bent. Dus twee vliegen in een klap. Ook is Zinzino oil vrij van genetisch gemodificeerde organismen.

Ben je benieuwd of jij in balans bent? Doe de Zinzino bloedtest. Met een simpele vingerpriktest die je thuis kunt doen en een analyse door Vitas, een
gespecialiseerd lab in Noorwegen, krijg je antwoord op je vragen over je omega 6 en 3 balans, je omega 3 niveau, hoe goed je beschermd bent, en ook wat je balans doet op celniveau en met je mentale status.

Veganistisch?
Als je veganistisch bent is het nemen van visolie geen optie, maar wist je dat omega 3, ofwel visolie voornamelijk uit algen bestaat? Dat vissen veel omega 3 vetzuren bevatten komt weer doordat visjes algen eten. Er bestaat ook olie dat direct van algen is gemaakt en daarmee geschikt is voor veganisten. 

Wil je starten met Zinzino? Ontvang de test en start via deze link.
Wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met me op voor meer info via hello@inthepuddingclub.com.

 

Bronnen:

(1) Makrides M, Gibson R.S. Long-chain polyunsaturated fatty acid requirements during pregnancy and lactation. American Journal of Clinical Nutrition. 2000; 71:307S–311S.
(2) Morris MC, Sacks F, Rosner B. Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials. Circulation. 1993; 88:523–533
(3) Borja-Hart NL, Marino J. Role of omega-3 fatty acids for prevention or treatment of perinatal depression. Pharmacotherapy. 2010; 30:210–216.
(4) PURLs: Does fish oil during pregnancy help prevent asthma in kids? J Fam Pract. 2018 Feb; 67(2): 100–102
(5) Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003; 111(1):e39-44.
(6) Nutrition in pregnancy: Scientific Advisory Committee Opinion Paper 18. London, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. 2010.
(7) The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med (Maywood). 2008 Jun; 233(6):674-88.