Kraampakket aanvragen
16 februari 2019 Carlijn

Wat zit er in het kraampakket?


Het kraampakket is geen charmant pakket, maar je hebt alles wat erin zit toch echt nodig voor de bevalling en de kraamdagen daarna. Veel mensen denken dat je dit pakket alleen nodig hebt wanneer je thuis bevalt, maar dat is een fabel. You need it woman, no matter where you get your wonder baby.

Je kunt het pakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Zorg dat je het pakket vóór je zevende maand in de zwangerschap in huis hebt. Je to do- en to buy lijstje wordt naarmate de tijd vordert groter dus is het handig om deze alvast af te vinken. Kun je ook alvast lekker lachen om wat voor gigantische producten er allemaal in zitten om het vervolgens in de kast te verstoppen tot aan de bevalling. Niet vergeten waar het ligt want jij en de kraamzorg hebben het hard nodig!

Is een kraampakket gratis?

Wanneer je aanvullend verzekerd bent ontvang je het kraampakket vaak gratis van je zorgverzekeraar. Als je een basisverzekering hebt kun je het kraampakket vaak met korting krijgen. Bij Bol.com en de apotheek zijn ze vaak ook te koop, mocht je niet kunnen wachten of te lang gewacht hebben met aanvragen.

Wat zit er in het kraampakket van je zorgverzekeraar?

 1. Matrasbeschermers
  Het is slim om al een matrasbeschermer onder je hoeslaken te leggen in je verlofmaand. Zo is je matras beschermd bij het eventueel breken van de vliezen. Ook heb je deze units nodig na de bevalling bij last hebt van incontinentie (dat is dus niet gek). Je legt hem overdwars op bed zodat alleen je billen erop liggen.
 2. Kraammatras
  Dit is een extra dikke matrasbeschermer en wordt gebruikt tijdens de bevalling.
 3. Onderleggers. Nog meer matjes? Ja!
  Onderleggers zijn dunne, zachte papieren lakens die je op je hoeslaken legt. Wanneer je thuis bevalt wordt deze gebruikt voor het opvangen van bloed en vruchtwater. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt hebben ze dit daar, maar gooi ze dan niet weg want ze kunnen handig zijn wanneer je weer thuis bent en je verloskundige of kraamverzorger je onderzoekt. Eventueel bloed van het navloeien kan zo opgevangen worden. Ook kun je ze daarna nog gebruiken wanneer je je kleintje onderweg moet verschonen.
 4. Desinfecterende zeep of handgel
  Deze wordt door de kraamverzorger gebruikt voor- en nadat zij jou of de baby onderzoekt.
 5. Een flesje alcohol 70% ketonaat
  Ter ontsmetting van o.a. de thermometer die gebruikt zal worden om jouw temperatuur en die van de baby te meten.
 6. Steriel verpakte navelklem
  Dit klinkt een beetje eng maar hoort dus ook bij het hele proces: na het afknippen van de navelstreng wordt er een navelklem op het overgebleven stukje navelstreng geklemd (een klein stompje) op de buik van je baby. Dit om het bloeden te stoppen. Het stompje met navelklem valt er vanzelf af na een aantal dagen.
 7. Gaaskompressen
  Als je tijdens de bevalling bent uitgescheurd of ingeknipt (ook niet gek) zul je moeten worden gehecht. Met de steriele gaasjes reinigt je verloskundige of kraamverzorgster de wond. Ook wordt het gaasje gebruikt om het stompje van de navelstreng te binden op het buikje van je kindje.
 8. Kraamverband
  Nou, zulk dik maandverband heb je nog nooit gezien mocht dit je eerste bevalling worden. Speciaal voor jou in de kraamtijd want je hebt ze echt nodig.
 9. Netbroekjes
  Om dat grote kraamverband in te doen. En ze zijn fantastisch handig dus laat je niet afschrikken. Zo’n enorm verband blijft niet vanzelf op zijn plaats zitten ;). Bovendien voelt het luchtig en dat is goed. Je mag/moet/wil ze weggooien na gebruik.
 10. Eventueel: extra verzorgende producten als cadeautje van je zorgverzekeraar. Dat laatste hangt af van welke zorgverzekeraar je hebt. Je kunt vaak meer vinden op hun website.

Note: Niet alle kraampakketten zijn hetzelfde. Let dus goed op wat er in jouw pakket zit en of bovenstaande dingen er in zitten. Schaf de missende onderdelen anders nog aan. In de periode voor de bevalling komt er waarschijnlijk iemand van de kraamzorg langs voor een intakegesprek. Zij zal ook checken of je alles in huis hebt.

Happy prepping momma!