Alles over je rechte buikspieren tijdens de zwangerschap
24 juni 2019 Carlijn

Je rechte buikspieren: tot wanneer mag je ze trainen en waarom daarna niet meer?

De rechte buikspieren betreft het gedeelte waar je sixpack zit 😉 en kun je zien verticaal lopende spieren, van ribben tot schaambeen.
In principe kan iedereen tot en met het eerste trimester de rechte buikspieren blijven trainen, maar het hangt heel erg af van de grootte van je buik en de ruimte tussen de twee rechte buikspieren, de linker en rechter verticale buikspier. Wanneer deze afstand 2 cm is (door het groeien van de buik…reuze normaal dus), verliezen de spieren elasticiteit en kun je ze beter met rust laten. De ene vrouw heeft al ruimte van 2 cm tussen de rechter en linker buikspier met drie maanden, bij de ander pas met 4 of 5.

De ruimte checken tussen je rechte buikspieren:
Ga op je rug liggen met gebogen benen. Plaats je vingers een stukje boven de navel met de vingertoppen tegen de rand van het peesblad aan
(tussen de pijltjes, in het plaatje hieronder). Til je hoofd een stukje op zodat je buikspieren aanspannen. Passen er twee vingers tussen de linker en rechter spier? Dan wordt het tijd om je rechte buikspieren zoveel mogelijk met rust te laten.

ruimte tussen de rechte buikspieren tijdens de zwangerschap

Wat als je de rechte buikspieren blijft trainen?
Als de rechte buikspieren in deze staat (uiteenstaande spieren) te zwaar belast worden kan er een scheurtje in het peesblad ontstaan. Dit is te vergelijken met een liesbreukje. And you don’t want that.

Welke oefeningen laten? Verkortende, druk verhogende buikspieroefeningen zoals sit-ups en crunches werken dit extra in de hand en moeten vanaf  2cm buikspier-ruimte vermeden worden. Bij het tillen van zware dingen gebruik je ook de rechte buikspieren, vandaar dat dit ook afgeraden wordt. Dit advies neemt toe naarmate je buik groter wordt.

Welke buikspieroefeningen mag je nog wel doen?
De rechte buikspieroefeningen kunnen vervangen worden door stabiliserende buikspieroefeningen: schuine buikspieren en oefeningen die de core stability trainen. De spieren die je hiermee aanspreekt lopen aan de zijkant van de buik (versteviging bekken en schaambeen) en horizontaal over je onderbuik (bekken en rug).

In onze maandelijkse zwangerschapsboxen zijn ook oefeningen toegevoegd die je nog veilig kunt doen op dat moment in de zwangerschap. Zo train je alle spiergroepen op de juiste manier.