7 tips bij het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap
25 juni 2019 Carlijn

Houd je vocht vast? Probeer dit!

Rondom de zesde maand van de zwangerschap kun je last krijgen van oedeem, het vasthouden van vocht in je lijf. Een zwangere vrouw draagt gemiddeld 2-3 liter extra vocht met zich mee aan het einde van de zwangerschap en als dat niet goed afgevoerd kan worden, uit zich dat in opgezwollen handen, voeten en soms benen.  

Als het warm weer is (zoals nu), wordt de kans op opzwellingen nog even vergroot. Jippie voor hoogzwangeren in de zomermaanden. Gelukkig wonen de meesten die dit lezen in Nederland en is het vaak van korte duur. MAAR, hoe lang of kort je er last van hebt…het blijft vervelend. Lopen of dingen tillen kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn. 

Wat kun je doen tegen vochtophoping?

  1. Water drinken!!! Inkoppertje dit, maar niet noemen is geen optie.
  2. Kook met een teentje knoflook. In je pan met pasta, groenten of wat dan ook (want knoflook drijft vocht af).
  3. Drink Daikon Kombu thee. Heb je natuurlijk nog nooit van gehoord. Ideaal om nieren water en zout uit te laten scheiden, maar lastig/niet te vinden tussen de schappen. Dus, even aan de slag met bijzondere ingrediënten: doe 60g geraspte daikon en reepje kombu in theewater met 2 druppels shoyu. Drink de thee iedere dag totdat het minder wordt. Het is het waard, want het werkt snel!
  4. Schrob dagelijks je lichaam met een lichaamsborstel. Borstel in ronddraaiende bewegingen en van het hart weg, dus vanaf schouder naar hand en van bovenbenen naar voeten. “Met de zwaartekracht mee” kun je ook wel zeggen.
  5. Neem iedere ochtend en avond een tablet Punarnava. Vanuit de Ayurveda een voedingstip voor zwangeren met vochtophoping. En net iets makkelijker dan de Daikon Kombu thee.
  6. Gooi de beentjes omhoog, maar blijf ook zeker in beweging. Te lang stil staan is dan weer af te raden.
  7. Neem iedere dag een theelepel aloë vera. De natuurlijke verkoeling voor in het lijf dat tevens vocht afdrijft. Te koop bij Holland & Barrett. Niet jouw ding? Dan kun je het ook op je huid smeren. De gel is dan het prettigst. We raden wel eentje aan die zo natuurlijk mogelijk is, zoals deze. Van rommel houden we tenslotte niet en je huid al helemaal niet.

En verder, much of luck!!