5 redenen waarom de zwangerschap te gek is (en je er vaker bij stil moet staan)

5 redenen waarom de zwangerschap te gek is (en je er vaker bij stil moet staan)
1 december 2017 Carlijn
In YOU

5 redenen waarom de zwangerschap te gek is (en je er vaker bij stil moet staan – ja, ‘moet’!)

Als je blij bent dat je zwanger bent is dat een heerlijk gevoel. En een terecht gevoel ook. Je krijgt tenslotte een kind en dat is gewoon – of juist abnormaal – bijzonder. En voordat hij of zij er is, mag je ook nog eens de negen maanden zwangerschap meemaken. ‘Mag’ ja. Laten we daar eens over filosoferen, tussen de feitelijke regels door, met redenen waarom de zwangerschap zo speciaal en fantastisch is.

Mocht je lekker in de zwangerschap zitten herken je onderstaande punten vast. Mocht je je verloren voelen in de zwangerschapsellende (want het is vaak niet negen maanden achtereen feest), helpen ze misschien als oppepper.

1. Het is gelukt, de eicel is bevrucht! 

Misschien flauw, want je weet het heus wel: Ook al krijgen heel veel mensen kinderen, zo logisch is het niet dat dit vlekkeloos verloopt of überhaupt van nature gebeurt. Als je die positieve zwangerschapstest ziet heb je mogelijk een klein (of groot) schrikmomentje – want ja, het verandert je leven – maar uiteindelijk mag je dankbaar zijn voor dit bijzondere natuurgeschenk. Vrouwen waarbij het langer heeft geduurd voordat zij zwanger werden, blijken veel blijer en bewuster de zwangerschap te beleven. Daar mogen we een voorbeeld aan nemen. Het feit dat een eicel bevrucht raakt is en blijft een wonder.

2. Het is een mega unieke ervaring

Zo vaak ben je waarschijnlijk niet zwanger in je leven en het duurt “maar” negen maanden. Stel, je bent het maar 1 keer…dan is het toch zonde om niet bewust stil te staan bij het feit dat je dit mag ervaren? Achteraf voelt het altijd alsof het het voorbij is gevlogen, onafhankelijk van hoeveel zwangerschapskwaaltjes je op de teller hebt staan. Echt waar.

3. Je lichaam transformeert jou tot moeder

Het is en blijft een weird-ass gegeven dat je als vrouw een nieuw wezen kunt ontwikkelen. Toch? Voordat je zwanger werd heb je erover nagedacht hoe het is om moeder te zijn, maar uiteindelijk is het je lichaam dat jou transformeert tot moeder. De hormonen in je lijf creëren dat proces, fysiek en mentaal. Dat is een speciaal gegeven en mag gekoesterd, nog liever zo vaak mogelijk gevierd, worden.

4. Je bent officieel part of the (best) pack

Eenmaal zwanger betekent dat je ‘in the pudding club’ zit. Een pack van (aanstaande) moeders, die elkaar begrijpen. Eerder begreep je ze nog niet. Of nog niet helemaal. Maar nu wel, met alle leuke en klote dingen die bij de zwangerschap komen kijken. Dat schept een band. Je vind het ineens niet meer irritant dat ouders elkaar begripvol aankijken wanneer ze met een huilend kind lopen of dat ze jou een lieflijk knikje geven wanneer je met bolle buik als een eend voorbij loopt, naar je rug grijpt bij het opstaan of met je opgeblazen voeten op een verhoogd bankje ploft. Dat clubjes-gevoel is truttig, maar stiekem ook wel lekker. Er zijn er meerderen die met dezelfde vragen, struggles, onzekerheden en gevoelens lopen. Zij begrijpen jou en jij hen. Probeer je er nou maar gewoon aan over te geven;), het maakt het makkelijker en het is het leukste clubje waar je je in kan begeven. Bovendien, ones you’re in…you never get out: je zal altijd de te gekke rol van moeder vervullen.

5. Het is de mooiste reden om aan te leren extra aandacht aan jezelf te geven.

Deze klinkt lekker mutsig, maar is wel een van de belangrijkste redenen in dit lijstje. Want, we zijn als vrouwen gedreven en loyaal genoeg om ons te storten op alles wat we “moeten”: werken, familie en vrienden om ons heen en andere ballen die we hoog willen houden. We zijn ook goed in doordraven en onszelf volledig vergeten. De zwangerschap is een fase waarin we onszelf mooi weer even op de eerste plek kunnen zetten. Dat raden we zelfs aan. Waarom? Je kunt de beste versie van het moederschap creëren door jezelf voldoende aandacht te blijven schenken. Het moederschap vergt namelijk veel, mentaal en fysiek, en je zet jezelf al snel op de allerlaatste plek (een klein maar duidelijk voorbeeld: je plas ophouden voor drie uur). Wil je objectief blijven kijken naar de situatie, het ouderschap, je rol als moeder daarin? Dan is het mooi als je momenten voor jezelf te creëren. En dat zal waarschijnlijk lastig voor je zijn, want ‘wanneer dan’?! Daarop hebben we één antwoord: het kan altijd, maar het is een kwestie van het jezelf gunnen en goed managen. Maar goed, ons punt: claim die tijd voor jezelf nu alvast. Sta stil bij hoe je dit straks voort gaat zetten zodra je kindje er is.

Jezelf of een zwangere vrouw verwennen