5 redenen om aan zwangerschapsyoga te beginnen
15 augustus 2019 Carlijn

5 redenen om aan zwangerschapsyoga te beginnen

Yoga – en alle verschillende versies die er bestaan – wordt steeds meer onderdeel van onze cultuur. Gelukkig! Het is tenslotte fantastisch wat het allemaal met je lijf doet.

Veel zwangeren hebben er toch moeite mee om op zwangerschapsyoga te gaan, yoga speciaal voor zwangeren (maar die begreep je wel). Ik vroeg me af waarom en stelde die vraag dus aan wat vrouwen om me heen. En dan hoor je toch dat ze het iets te “overdreven” vinden. Om specifiek voor je zwangerschap naar een zwangerschapsyoga klasje te gaan. Maar hallo, hoe chill is het om les te krijgen van een yogi die precies weet wat je moet doen (en wat niet) tijdens de zwangerschap?! Alleen daarom zou ik gewoon lekker gaan. En het is niet zo dat je alleen maar niks doet (al is daar ook niks mis mee). Maar hier wat officiële redenen waarom je aan zwangerschapsyoga zou moeten beginnen. Niks “moet” natuurlijk, maar je begrijpt me.

Waarom zwangerschapsyoga?

  1. Je traint je bekkenbodem enorm goed. Dat gaat je helpen tegen fysieke pijntjes die later in je zwangerschap op kunnen treden.
  2. Je bent even met jezelf bezig en niets anders. Dat zorgt voor een bewust moment dat leidt tot meer verbinding met jezelf én je kindje in je buik. Wanneer je in je yogales zit, begrijp je ineens dat je daar in het dagelijkse leven te weinig of niet aan toe komt. En dat dat zonde is.
  3. Yoga vergt concentratie op de oefeningen en die oefeningen zorgen er weer voor dat je goed ademhaalt en je lichaam zich ontspant. Zo krijg je fysieke rust, maar ook mentale rust. Nu kun je zeggen dat je dat niet nodig hebt, maar dan zou je de eerste zijn in deze rollercoaster met een veranderend lichaam, nieuwe hormoonhuishoudingen en to-do lijstjes of zorgen over je kindje (hello new world / welcome in the pudding club!).
  4. Je leert een ontspannen mindset en lichaam aan te nemen en op te roepen en dat heeft een positieve impact op je bevalling.
  5. Je houding wordt beter: rechtop lopen en zitten. Je spierkracht wordt in stand gehouden en/of versterkt. Dit zorgt ervoor dat je spijsverteringsstelsel zijn werk ook beter kan doen. Bovendien is een rechte houding een positieve houding in het leven, wat er tevens voor zorgt dat je je emotioneel sterker voelt. Klinkt zweverig, maar in feite is dat niet zo!
  6. Als je de les uitloopt heb je boordevol energie!

Op zoek naar een goede yogaschool voor zwangerschapsyoga? Here you go!

  • Delight Yoga. Een prachtige yogaschool met speciale ‘Prenatal’ lessen voor tijdens de zwangerschap. Op de pagina kun je een filmpje zien om beeld van de school én een kleine impressie van de les te krijgen. We are fan! Te vinden in Amsterdam en Den-Haag.
  • Mangalam. Een 10-weekse cursus in Amsterdam met persoonlijke aandacht in een groepje van maximaal 8 deelnemers. Het beste is om te starten vanaf het tweede trimester.
  • House of Balance. Hier krijg je niet alleen yoga maar ook ook informatie over de verwachtingen die je kunt hebben bij een ziekenhuis- dan wel thuisbevalling. In een groep van maximaal 13 deelnemers. De zwangerschapsyoga wordt door House of Balance gegeven op 2 plekken: bij Yogaspot in Amsterdam Zuid en bij Het Geboortecentrum in West.